Waarom lopen ?

Sporten is gezond! Voldoende beweging is belangrijk voor iedereen. Jammer genoeg is dit voor veel mensen niet evident. Mensen in armoede, vluchtelingen, nieuwkomers of mensen zonder papieren ervaren vaak drempels die hen beletten deel te nemen aan de bestaande sportinitiatieven. Daarom startten we in februari 2013 met Les Gazelles de Bruxelles.

Waarom nu lopen? 4 redenen waarom we geloven in de kracht van deze sport:

1. Lopen is gezond

Lopen maakt fit. Lopen is de meest doeltreffende manier om aan je conditie te werken. Geen enkele andere sport geeft zo snel een trainingseffect. Het ontspant, het ontstresst, wekt energie op en geeft gauw een gevoel van voldoening. Het sterkt de fysiek én het zelfvertrouwen. Het is al langer bewezen dat bij het lopen neurotransmitters, ‘gelukshormonen’, vrijkomen. Lopen wordt zelfs gebruikt als therapie bij een dipje of bij meer serieuze klachten van depressie en angststoornissen. Een goeie gewoonte van een regelmatige training geeft zin tot initiatief of om het heft in handen te nemen.

2. Lopen is goedkoop

Lopen kost bijna geen cent. Bij Les Gazelles de Bruxelles bestaat er geen financiële drempel voor deelname. Er wordt géén lidgeld betaald. Voor de extra kosten betalen de lopers naargelang hun financieel kunnen. Zij met een inkomen, betalen hun inschrijving voor een loopwedstrijd of een kleine som voor de T-shirt. Mensen zonder inkomen betalen niets of een symbolische bijdrage. Onze organisatie zoekt naar sponsoring voor de extra kosten, zoals de inschrijvingsnummers, sportschoenen of loopkledij voor diegene die het nodig heeft.

3. Lopen doe je samen

Niets is leuker dan lopen in groep. De kracht van de groep maakt dat men telkens weer de loopschoenen aantrekt. Er is regelmaat, een gedeeld doel, een gemeenschappelijke drive. Tijdens het joggen leert men anderen op spontane wijze kennen. Ongedwongen doorbreekt het lopen grenzen tussen mensen en creëert het een sportieve vriendschap. Les Gazelles de Bruxelles is divers en multicultureel, niet categoriaal maar geïntegreerd. Door via netwerking ook andere Brusselaars te betrekken, stimuleert Les Gazelles sociale cohesie en netwerkverruiming. In het lopen, spelen origine, cultuur, achtergrond, scholing en taal geen rol. Het is samen afzien, samen fit zijn!

4. Lopen zet je op weg

Lopers zijn volhouders. Lopen leert je op de meest eenvoudige manier dat doorzetten werkt en voldoening geeft. De succeservaring van het lopen, de voldoening na de training of het slagen in een loopwedstrijd werkt versterkend. Van sport wordt men beter. Trainingen op wekelijkse basis geven structuur aan alledag.

Vertaald naar het doelpubliek, is deze gezonde spirit niet misplaatst. Iemands status, zelfwaarde en zelfvertrouwen wordt op één of andere manier steeds aangetast door negatieve ervaringen in het verleden. Ons publiek heeft met veel af te rekenen, veel obstakels te overbruggen, vele testings te doorstaan. Terug opkrikken en vooruit blikken, vraagt bovenal een geloof in het eigen kunnen. Lopen levert hieraan een enorme bijdrage.