Empowerment in de sport? Hoe werkt dat?

Standaard

Empowerment is al een tijd een modewoord bij organisaties en bedrijven. Maar hoe werkt dat juist in de praktijk?

11136146_443722792473205_1936931397648976864_oStudente Sarah Deblieck ging voor haar thesis aan de KU Leuven begin 2015 op onderzoek bij de Gazellen. Met veel geduld leerde ze onze lopers beter kennen en verzamelde ze informatie via interviews.

Haar onderzoek “Empowerment in een sociaal-sportieve organisatie” kan je nu online nalezen. Maar uiteraard wilden wij van Sarah zélf horen hoe haar thesis verliep. Tijd voor een kort interview!

G: Dag Sarah, hoe ben je bij Les Gazelles terechtgekomen?
Ik wou graag mijn thesis schrijven over migratie en integratie. Ik heb met enkele medewerkers van bon, het Brussels onthaalbureau, gesproken en heb enkele activiteiten mee gevolgd. Een consulent maatschappelijke participatie van bon had me warm uitgenodigd om eens mee te lopen met Les Gazelles de Bruxelles. Zo kwam van het een het andere en heb ik ongeveer 5 maanden mee gelopen met de mannen en vrouwen van Les Gazelles in het kader van mijn thesis.

G: Hoe heb je jouw onderzoek aangepakt?
De eerste maand heb ik met een open blik de Gazellen zo veel mogelijk proberen leren kennen. Toen ik meer een vertrouwd persoon in de groep werd, heb ik stilaan telkens voor en na een looptraining interviews afgenomen van zowel de deelnemers als de begeleiders. Zo kreeg ik een breder beeld van de dynamiek bij Les Gazelles en het groeiproces van de lopers. De gegevens van de interviews heb ik systematisch geanalyseerd en uiteindelijk heb ik mijn resultaten voorgesteld aan de loopgroep in een interactieve presentatie.

G: Welke drie belangrijkste zaken heb je uit je thesis geleerd?
Les Gazelles de Bruxelles is een plek waar iedereen écht welkom is zoals hij of zij is. De open, familiale groepssfeer biedt samen met de fysische en mentale effecten van jogging een duurzaam en positief alternatief voor de moeilijke levensomstandigheden van sommige lopers. Het is precies de manier waarop Les Gazelles is georganiseerd en het aanbod van zowel jogging als sociale activiteiten dat maakt dat er ruimte en potentieel is voor persoonlijke groei.

G: Heb je nog tips voor de Gazellen?
Om zowel de mannen als de vrouwen te betrekken bij de organisatie lijkt het me een must om ook de vrouwen te betrekken in de inspraakvergaderingen. Zo leert iedereen elkaar weer op een andere manier kennen en krijgt de loopgroep een groter draagvlak.

Bedankt voor alle tips en jouw onderzoek Sarah!