Onze lopers

Pagina

Enkele gemotiveerde leden van de Gazellen:

Nejib (links) is thumb_DSC_0035_102423 jaar en loopt sinds 2016 met Les Gazelles de Bruxelles.

Hij is naar België gekomen toen de omstandigheden slecht werden in Syrië en hij heeft hier nog een nonkel. Nejib leerde snel Nederlands en vindt België een fijn en multicultureel land. In Syrie studeerde hij om met landbouwmachines te werken maar nu wil hij ook meer iets met sport doen.

Ik zou graag professioneel sporten“, zegt hij. Als voetballer in het team van BON hoorde hij over Les Gazelles de Bruxelles en hij loopt graag met de groep. Een tijdje geleden verhuisde Nejib naar Aalst, maar hij neemt nog iedere vrijdag de trein naar Brussel om met Les Gazelles te kunnen lopen. Hij vindt dat ze zijn levensstijl veranderd hebben, “nu ken ik meer mensen en voel ik me echt gezonder. Bij de Gazellen is het erg plezant tijdens de trainingen en de sfeer is goed als we samen joggen. Wedstrijden zijn ook fijn, wanneer iedereen elkaar helpt! Zoals in de 20 km marathonloop, Mohamed gaf mij een schouder klopje tijdens het lopen. Dat deed deugd.”

Het grootste nadeel bij het lopen volgens hem is, wanneer iemand een blessure heeft. Want dan moet je rusten. In de toekomst wil Nejib graag nog beter Nederlands leren en blijven sporten. “Misschien kan ik in de toekomst een eigen sportschool oprichten?”

——–

Kopie van DSC_2027Harry is bij De Gazellen sinds het begin, januari 2013. Eerst had hij als doel om samen de 20km van Brussel te lopen, dat is gelukt. En we zijn de vrijdagen blijven joggen in het Elisabethpark. Harry doet ook veel vrijwilligerswerk bij de loopgroep; hij is verantwoordelijk voor gezonde voeding of support voor iedereen tijdens wedstrijden.

“Lopen kan iedereen doen; hangt niet af van geslacht, leeftijd of achtergrond. We spreken iedere week af om samen te lopen en tegelijkertijd leren we elkaar kennen, die nieuwe contacten zijn uitzonderlijk belangrijk voor veel mensen die nieuw zijn in België. We lopen niet alleen voor een goede gezondheid. Tijdens het lopen kan je loslaten en vergeten. Als je onder druk staat kan lopen iedereen helpen om je hoofd vrij te maken”.

Harry komt elke week naar de training en brengt dan thee, water en verse fruit mee. Zo wordt het supergezellig in het park. Voor Harry is gezond eten een energiebron en het beste voorbeeld van een gezonde eetgewoonte. Harry vindt gezond eten en drinken heel belangrijk en wilt dit aan lopers doorgeven. Het is zijn grote hoop dat lopers er iets van leren en ze het volhouden om gezonde te eten en drinken.

Les Gazelles de Bruxelles geeft mensen van verschillende windstreken de kans om sport in Brussel te leren kennen en het is een warm onthaal om op korte tijd een sociaal netwerk op te bouwen. De begeleiding tijdens de participatie in de loopgroep is cruciaal, Harry gelooft in de Gazellen en zal blijven komen om mee te helpen. Voor Harry gaat dit verder dan enkel gezonde voeding. Omgekeerd merkt hij dat lopen een goede invloed heeft op de Gazellen, net zoals gezonde voeding. Harry zorgt voor de perfecte combinatie.

——–

16865036_1390018424402328_4317234967756796763_nFrank (wit shirt) kwam via Camelia in contact met Les Gazelles de Bruxelles en is er al van in het begin bij. Zijn eerste 20km in 2013 eindigde hij in 1 uur en 36 minuten. Nu is hij vrijwilliger in de loopgroep.

De wedstrijden zorgen voor leuke momenten. Hij houdt er van de muziek en de supporters. Wel lastig wanneer je niet kan lopen door ziekte. Lopen houdt hem gezond en hij vindt het leuk met mensen van verschillende windstreken.

Trainer Frank heeft veel tips voor nieuwe lopers:
– Mannen en vrouwen kunnen bij de Gazellen rustig samen starten met Start-to-run of door in groep te wandelen. Het is fijn om in groep te stretchen.
– In groep lopen is gezond, voor lichaam en geest.
– Als je lopen leuk vindt, gaat de training veel gemakkelijker. Voor Frank is het een hobby.
– Volhouden en doorzetten zijn belangrijk als je 20 km wilt lopen: probeer jezelf aan te moedigen. of wanneer je moe bent, rust dan even uit, maar blijf lopen.
– Eet gezond voor je gaat lopen.

Bij de Gazellen vindt Frank dat hij nieuwe kansen krijgt. Hij volgt nu een opleiding om een atletiektrainer te worden en in tussentijd doet hij vrijwilligerswerk, door mensen die de 20km door Brussel willen lopen te trainen (zie foto).

——–

 

mohammed-2Mohammed kwam vorig jaar via de lessen Nederlands bij Camelia in contact met de joggingclub van vzw Pigment. Vervolgens deed hij mee met de marathon van Brussel en kreeg de smaak te pakken, ook dit jaar zal hij de 26ste mei van de partij zijn.

Naast het joggen gaat Mohammed 2 keer per week met een paar vrienden gaan voetballen: “juste pour s’amuser”. Sporten vindt hij belangrijk omdat hij op deze manier fit blijft en zijn gezondheid onderhoudt.

In zijn thuisland Marokko was Mohammed veel te vinden op zijn fiets en ook nu is het al bijna 2 jaar geleden dat hij nog eens de bus of metro heeft genomen. Hij is met andere woorden een sporter in hart en nieren en vindt het jammer dat mensen die willen sporten, niet altijd kunnen omwille van praktische en financiële redenen.

——–

mustafa-2Mustapha: Bij toeval ben ik in de loop van 2009 in Pigment belandt, en ondertussen ben ik er al drie jaar vrijwilliger bij Fils de Café Mama, een wekelijks kookproject. Ik ben ook de verantwoordelijke voor de fitnessgroep, dus ik ben er vaak aanwezig.

“J’adore faire le sport, c’est bon pour ma santé”. Ik verkies met Pigment te sporten, omdat er mensen in de groep zitten die ik ken, en er een toffe ambiance is. “Vorig jaar nam ik deel aan de wedstrijd georganiseerd door Foyer, en werd ik derde. Dit jaar leg ik de lat iets hoger en doe ik mee in de wedstrijd van de 20 km van Brussel, “deze keer om te winnen”, voegt hij er lachend aan toe.

Bewaren