1e sportinnovatiecongres van Bloso

Standard

beeld.jpgOp 15 oktober vind je de Gazellen terug op het allereerste sportinnovatiecongres “#SIC151015″ van Bloso. Samen met de Sociale Innovatiefabriek willen we jou inspireren over sociale innovatie in de sport.

#SIC151015 wil ondernemers, sporters, creatieven, sportprofessionals inspireren om nog meer Vlamingen vaker, beter aan het sporten te krijgen, maar ook om beter te ondersteunen, meer plezier te halen uit sport en zelf ook te inspireren.

Deelnemen? Schrijf je hier online in

 

Empowerment in de sport? Hoe werkt dat?

Standard

Empowerment is al een tijd een modewoord bij organisaties en bedrijven. Maar hoe werkt dat juist in de praktijk?

11136146_443722792473205_1936931397648976864_oStudente Sarah Deblieck ging voor haar thesis aan de KU Leuven begin 2015 op onderzoek bij de Gazellen. Met veel geduld leerde ze onze lopers beter kennen en verzamelde ze informatie via interviews.

Haar onderzoek “Empowerment in een sociaal-sportieve organisatie” kan je nu online nalezen. Maar uiteraard wilden wij van Sarah zélf horen hoe haar thesis verliep. Tijd voor een kort interview!

Continue reading

Schrijf je in voor de 20km door Brussel

Standard

Dit jaar bundelen atletiekclub Atlemo, het integratiecentrum Foyer en Les Gazelles de Bruxelles de krachten voor de 20km van Brussel. Samen lopen we de 20km ten voordele van DoucheFLUX. Want samen bereiken we meer voor mensen in armoede in Brussel.

unnamed

DoucheFLUX is een ambitieus project dat zich richt tot mensen in armoede in Brussel, met of zonder dak boven hun hoofd, met of zonder papieren, van Brussel of van elders. DoucheFLUX biedt diensten en activiteiten aan die energie, waardigheid en zelfvertrouwen geven. In Anderlecht plant DoucheFLUX momenteel een nieuw gebouw voorzien van 21 douches, 400 kluisjes en een wassalon. 

Loop je mee? Dan regelen we jouw inschrijving en zorgen voor ontvangst en een drankje achteraf. In ruil daarvoor vragen we een kleine bijdrage op jouw inschrijvingsgeld.

Schrijf je hier in en stort minimaal het inschrijvingsgeld van € 25 op rekeningnummer BE41 7340 3888 7410 met de vermelding ’20 km + je naam’. Je kan een vrije bijdrage toevoegen ten voordele van DoucheFLUX.

Praktisch

Wanneer: zondag 31 mei 2015 vanaf 9u. Start om 10u.
Waar: Jubelpark Brussel
Kostprijs: € 25 op rekeningnr. BE41 7340 3888 7410 + vrije gift ten voordele van DoucheFLUX
Inschrijven: via onze website, ten laatste 30 april
Meer info: gazellesbruxelles@gmail.com – 0485/92.40.55

Opwarmen op Les Hivernales

Standard

Les Gazelles @ les hivernalesBegin januari stelde Gazel Mimoun voor om iedere eerste zondag van de maand in het Zoniënwoud te gaan lopen. Zo gezegd zo gedaan. 4 januari realiseerde we voor de eerste keer ons kersvers voornemen.

Voor de maand februari had Mimoun meteen ook al een nieuw voorstel klaar: Les Hivernales du RCB (Royal Racing Club de Bruxelles, een Brusselse loopclub die werd  opgericht in 1891!). Negen gazellen volgden hem, door de sneeuw, door de koude en door het groen in Watermaal-Bosvoorde. En dat leverde enkele fijne beelden op.

Onze kopman, El Bekkaye Boutchich, klokte de 10 km af in 46:33. Maar wij zijn vooral ook onder de indruk van de knappe organisatie, de verwarmende thee en deugddoende sinaasappels achteraf. Bedankt RCB, We hebben ervan genoten!

Benieuwd welke loop maart voor ons in petto heeft? Kom dan zeker eens op vrijdagavond meelopen!

“Praten met elkaar maakt joggen veel fijner!”

Standard

Hamza Abutaleb (23) loopt al sinds 2012 bij de Gazellen. Ondertussen is hij één van de “anciens” met al verschillende kilometers en wedstrijden achter de rug. Deze maand start hij als Sportanimator in opleiding bij Buurtsport Brussel. De job vond hij onder meer door met de Gazellen mee te lopen. Tijd voor een interview!

IMG-20141126-WA0000Dag Hamza, kan je vertellen wanneer je begonnen bent met joggen?
Ik loop al sinds 2012. Anderhalf jaar geleden ben ik gestart bij Les Gazelles de Bruxelles. Klaartje Ory van Bon (het Brussels Onthaalbureau Nieuwkomers nvdr) vertelde me over de Gazellen. Ze vroeg of ik zin had in joggen. Ik heb toen toegezegd om mee te lopen.

Waarom loop je graag bij de Gazellen?
We zijn een toffe groep. We maken vaak grapjes met elkaar en we organiseren ook soms een uitstap of een feest. Het zijn toffe en vriendelijke mensen.
We geven elkaar ook de kans om te tonen wat je kan. Als je een nieuwe stretchoefening kent, kan je die tonen aan de anderen in de groep.
Via Klaartje en Wim van de Gazellen heb ik vrijwilligerswerk bij Buurtsport Brussel gevonden. Vanaf december mag ik er gaan werken als Sportanimator in opleiding.

Wat is jouw favoriete loopplek in Brussel?
Ik loop het liefst in een bos. In Brussel loop ik graag in het Laarbeekbos. Het is groot en je kan er een goed parcours lopen.

Heb je tips voor beginnende lopers?
Probeer stap per stap vooruit te gaan. En start door met de Gazellen mee te lopen. Loop vooral niet te snel! Als je meer tijd neemt, kan je het ritme en de afstand verhogen.
Doe ook steeds een opwarming voor je gaat lopen, zo vermijd je krampen. Na het lopen doe je best enkele stretchoefeningen.
Ten slotte: praat met de persoon naast jou, da’s veel fijner. Anders duurt het heel lang. Zoek daarom altijd iemand om samen mee te lopen en sfeer te maken.

Heb je nog favoriete loopmuziek ?
Ik luister nooit muziek als ik ga joggen. Ik loop met m’n vrienden en we praten tijdens het lopen met melkaar. Veel leuker!

Bedankt Hamza!

Help mee

Standard

Wil je de Gazellen ondersteunen? Momenteel zijn we op zoek naar:

 • Jogbegeleiders
  Ben je sportief en ga je graag met groepen aan de slag? Vind je het leuk om in contact te komen met mensen van verschillende achtergronden? Momenteel zoeken we vrijwilligers die één of tweemaal per week een groep lopers willen begeleiden. Ervaring als trainer is geen must, motivatie en engagement des te meer.
 • Verf of bureaumateriaal
  Vanaf november krijgen we een bruikleen op een gebouw in Molenbeek, vlakbij het Elisabethpark. De plek kan wel nog een laag verf gebruiken. Heb je nog iets liggen? Of denk je aan ander materiaal dat we kunnen gebruiken? Laat het ons weten
 • Goede sportkledij of sportschoenen
  Heb je thuis nog sportschoenen liggen die je nooit hebt gebruikt? Doneer ze aan de Gazellen! Dit kan door ze mee te nemen naar een training vrijdag of door ons een mail te sturen.

  15228477265_c4dbf4bf12_k

Brusselse Messy Messarat (26 jaar) wordt knap derde op Halve Marathon

Standard

Op de Anspachlaan in Brussel werd gisteren een onverwacht thuissucces geboekt op de Halve Marathon bij de vrouwen. De Brusselse­ Ethiopische Messy Messarat knalde met 1:27:26 naar de derde plaats. Ze deed dit in het t­-shirt van Les Gazelles de Bruxelles, een Brusselse socio-­sportieve organisatie die zich richt tot iedereen die moeilijk toegang krijgt tot een sportclub. Messarat heeft een precaire verblijfssituatie, geeft aan dat ze van dag tot dag leeft en dat het niet makkelijk is om zich te concentreren op haar sportieve conditie.

Voor de 26-­jarige Messy was het niet evident om een topprestatie neer te zetten, maar zondag bewees ze dat ze een podiumplaats waard is. Messarat arriveerde drie jaar geleden in België. In Ethiopië liep ze elke dag een uur naar school, maar lopen als training kende ze er niet. Pas wanneer ze in een Kempens asielcentrum recreatief begon te lopen, hielp een medebewoner haar om een lokale loopclub te vinden. Twee jaar later kwam ze in Brussel terecht en vond ze aansluiting bij de Gazellen.

Messy1

© Copyright2014 Jorge Rojas-Castro

Les Gazelles de Bruxelles ontstond in het najaar van 2012 en maakt mensen in armoede, nieuwkomers, mensen zonder papieren en andere Brusselaars warm om op een recreatieve manier aan sport te doen. Door samen te joggen wil de organisatie haar lopers fysiek en mentaal versterken, ontmoeting en sportieve vriendschap in de grootstad een plaats geven. Dat Messy de mannelijke joggers goed kan bijhouden, wisten haar medelopers al. Maar dat Messi een winner is, vervuld vandaag Les Gazelles de Bruxelles met trots!

We hopen dat dit talent de kans krijgt om zich professioneel te ontwikkelen. Dankzij de steun van Golazo, de organisator van de Brusselse Halve Marathon, kunnen de Gazellen al twee jaar op rij deelnemen aan dit evenement.

Loop mee de 10km van Bon

Standard

bon vzw bestaat dit jaar 10 jaar! Op zondag 21 september - de autoloze zondag in Brussel – wordt dat uitgebreid gevierd met een sportief feest. Tijdens de “10 km bon” kan je langs de 4 locaties van bon wandelen, lopen of fietsen. Meer informatie vind je op de website van bon.

Uiteraard doen ook de Gazellen mee! We spreken af om 9u30 in de lokettenzaal van het Noordstation of ter plaatse om 10u30 aan het Collignonplein 10 in Schaarbeek

10km_bon_0

Onder stralende zon door Molenbeek

Standard

Zo’n 40 Gazellen stonden zaterdag aan de start van de Leopold II Jogging. Voor de 21ste keer organiseerden Foyer & Atlemo deze loop door hartje Molenbeek. Onze start-to-runners liepen 3 km, de gevorderden 6 of 9km. Proficiat aan de vrouwen die massaal deelnamen met hun loopgroep.

Alle afbeeldingen van zaterdag kan je bekijken op de foto-pagina.

Wil je zelf eens meelopen? De volgende maanden vind je ons nog op de 10 km van Bon (zondag 21/09) of de Brussels Half Marathon (zondag 05/10). Passeer op één van onze trainingen voor meer info of schrijf je in via de website.

IMG_1720IMG_1803

IMG_2003

Trainingen september 2014

Standard

De Leopold II-jogging in Molenbeek, de BON-loop, de Brussels Half Marathon,… De volgende maand nemen de Gazellen deel aan heel wat wedstrijden. Om in opperbeste conditie aan de start te verschijnen, wordt er de komende weken stevig getraind.

De trainingsmomenten voor sept 2014:

Training gevorderden

 • Dinsdag van 18u tot 19u30 (!! En dus niet maandag zoals voor de zomer!!)
 • Vrijdag van 18u tot 19u30

Training Start To Run

 • Woensdag van 18u tot 19u
 • Vrijdag van 18u tot 19u

We lopen in het Elisabethpark in Koekelberg. Voor alle trainingen: afspraak om 17u45 aan de VGC-sporthal (Felix Vande Sandestraat 15)

———————————————————————————————–

Entraînement des avancés

 • Le mardi de 18h à 19h30
 • Le vendredi de 18h à 19h30

Entraînement Start To Run 

 • Le mercredi de 18h à 19h
 • Le vendredi de 18h à 19h

Nous courons dans le parc Elisabeth à Koekelberg. Pour tous les entraînements: rendez-vous à 17h45 au centre de sport VGC (15 Rue Félix Vande Sande)